Дан отворених врата

У суботу, 03.03. 2018. године, у Високој техничкој школи струковних студија у Новом Саду организован је Дан отворених врата. Будући бруцоши имали су прилику да се упознају са наставним програмима које Школа нуди, да разговарају са директором и будућим професорима, као и да обиђу просторије Школе и виде савремену опрему којом располажемо. Ученике је поздравио директор Школе, проф. др Бранко Савић, пожелео им је да успешно савладају градиво на бесплатним часовима припремне наставе које Школа организује, као и успех на пријемном испиту. Предвиђено је да се следећи Дан отворених врата реализује 14. априла.
Изложба радова студената друге и треће године

Дана 21.12.2017. године у Изложбеном простору Школе одржана је изложба радова студената друге и треће године.

На изложби су учествовали студенти Графичког одсека из предмета Графички
дизајн 1 и студенти студијског програма Примењена фотографија са фотографијама
на тему портрета и рекламна фотографија.

Ову свечану манифестацију, подржану од стране руководства Школе, отворила је проф. др Биљана Гемовић, шеф графичког одсека, и најавила да је ово прва од низа манифестација које ће се у наредном периоду одржати у Школи у циљу промоције младих талентованих студената.

Награђени студенти из предмета Графички дизајн 1, где је тема била папири пословне комуникације Високе техничке школе струковних студија у Новом Саду су:

 1. прво место – Алекса Радаковић,
 2. друго место – Јелена Рајковић и
 3. треће место – Дејана Поповић.

Из области Примењене фотографије на тему портрета и рекламне фотографије  награђени су следећи студенти:

 1. прво место - Александар Славнић,
 2. друго место – Андреа Патаки и
 3. три равноправне треће награде – Маша Драгићевић, Наташа Јојкић и Ивана Прчић.

Ову свечану манифестацију подржале су колеге, професори и пријатељи Школе који су се одазвали у великом броју и пружили подршку студентима чији су радови презентовани и том прилоком награђеним студентима уручене су дипломе и прикладне награде.

Видимо се ускоро на некој новој изложби!

Предавањем под називом „Страдање младих у саобраћају“ обележен Светски дан сећања на жртве саобраћајних незгода

Дана 15.11.2017. године у времену од 13.00-14.00 часова у амфитеатру Школе обележен je Светски дан сећања на жртве саобраћајних незгода и том приликом професор др Александар Булајић одржаo је предавање за све заинтересоване студенте и запослене из области Безбедности саобраћаја, под називом: СТРАДАЊЕ МЛАДИХ У САОБРАЋАЈУ. Циљ предавања био је да се сви заједно подсетимо на настанак, циљ и значај Светског дана сећања на жртве саобраћајних незгода. Такође, да се млади упознају са ризицима у саобраћају, размерама страдања младих, основним карактеристикама страдања као и начинима превенције. Саобраћајне незгоде су водећи узрок смрти младих људи, старости 15-29 година, а посебно негативно је то што тај период живота представља најпродуктивније године. На тај начин и наша Школа се прикључила својим скромним доприносом обележавању овако битног Дана.

Стручна посета студената ВТШСС Техничком универзитету у Острави, Република Чешка, 22. Мај – 9. Јун 2017.

У склопу пројекта WaMPPP, организована је посета студената Високе техничке школе струковних студија у Новом Саду Техничком универзитету у Острави, Република Чешка. Посета је имала радни карактер и трајала је у периоду од 22.05.-09.06.2017.

Циљ посете је био проширење и осавремењивање знања студената одсека Заштите из области управљања отпадом. Технички универзитет у Острави је посетило укупно 15 студената из Републике Србије, са 5 различитих високошколских установа, тако да је пут Чешке Републике, из Високе техничке школе струковних студија из Новог Сада отпутовало троје студената.

У оквиру ове посете, студентима се представила организација Zero Waste University - организација састављена од ентузијаста која се бави пројектима везаним за прераду отпада и чувања животне средине. Студенти су најпре одслушали неколико предавања на тему управљања отпадом, а касније су учествовали у радионицама на ову тему. Били су подељени у три групе од по петоро студената и свака је имала свој задатак. Прва група се бавила темом везаном за „протектирање“ и поновну употребу истрошених аутомобилских и камионских пнеуматика, друга група је имала задатак да разради и представи цео процес прераде отпада и добијање погонског горива за потребе топлана, док се трећа група бавила тематиком како да се повећа свест код грађана у вези заштите човекове околине и значаја рециклирања. Студенти су такође у овим радионицама имали прилике да спознају разне могућности остваривања финансијског профита од рециклаже. По завршетку радионице, студенти су јавно презентовали резултате свог рада.

Студенти су такође боравили на терену. Најпре су посетили продавницу здраве хране “Bez obalu” - прву радњу у Острави без амбалаже. Тиме су упознати са новим трендом у области заштите животне средине.

Потом су обишли депонију Хрушов. Том приликом су разгледали постројење за сортирање и прераду отпада OZO. Студентима је представљен комплетан процес прераде отпада - од разврставања па до финалних производа (горива за топлане, сировине за рециклирано стакло, и сл.).  Посетили су и фабрику за рециклажу.

Такође су обишли и компостарну која послује у склопу компаније OZO. To je била прилика за упознавање целокупног поступка компостирања биљног отпада у циљу производње компоста и супстрата. Студенти су такође упознати са процесом пречишћавања воде која се добија као отпадна у поступку компостирања, а касније се дистрибуира као техничка вода.

На крају ове радне посете, студенти су добили сертификат о обављеној стручној пракси на Техничком универзитету у Острави.

Више фотографија можете погледати у галерији на сајту пројекта WaMPPP.

Здрава страна новосадског уличног спорта

Група од 15-ак момака и девојака окупљена у клубу „BarStrong“ нуди деци и младима здрав и бесплатан начин како да на квалитетно испуне своје слободно време. Праву страну улице кроз спорт и свакодневне тренинге заинтересовали су велики број новосађана који их прате на бесплатним тренинзима у градским парковима и теренима у новосадским насељима али и на интернету и емисији „Ја имам таленат“.

Улични спорт, као комбинација класичних вежби понављања, акробације и гимнастике, последњих година све више је популаран широм света. Ова вештина посебно је заступљена у Америци, а путем канала You Tube за ову вештину сазнали су и новосађани Срђан Арсеновић и Владимир Вуковић. О овом све популарнијем спорту разговарали смо са Срђаном Арсеновићем, представником, према његовим речима, прве регистроване група на подручју Србије,  која се бави уличним тренингом (Street Workoutу).

Срђан Арсеновић је студент треће године наше Високе техничке школе (www.vtsns.edu.rs) и осим љубави према рачунарима, медијима и животињама, важан део његовог живота је и спорт.

Срђан Арсеновић: Да, предходно сам похађао Карловачку гимназију, и средњу ветеринрску школи, али су ме касније заинтересовали рачунари. Данас сам студент треће године Електротехнике, на одсеку Мултимедији. Волим рачунаре. Мислим да је у рачунарима будућност. Поред тога бавим се и уличном спортом. Све је почело пре пет година када смо другар и ја на You Tube наишли на видео са неким америчким вежбачима. Заинтересовали смо се и почели сами да вежбамо и „копирамо форе“ које смо видели на Интернету. Уместо теретане вежбали смо на оближњем игралишту на Клиси. Убрзо после тога упознали смо групу момака која је нешто слично вежбала у граду, на базенима, и тако је настао наш клуб „BarStrong“. Вежбамо на спортским теренима на Кеју поред Дунава, а тренирамо по новосадским парковима и спортским теренима у свим деловима града. Сами смо направили вежбалиште у новосадском насељу Клиса, поред стадиона ФК Борац. Данас нашу групу чини 15-ак чланова, од 14 до 27 година, а има и неколико девојака.

Овај вид спорта је све популарнији, а већина ваших чланова иде у школу, студира, ради али и вредно тренира. Како успешно усклађујете све обавезе?

Срђан Арсеновић: У BarStrong-у има оних који иду у основну или средњу школу, али и неколико нас који студирамо и радимо. Није лако ускладити све обавезе, а да нешто не трпи. Ја сам трећа година и при крају сам студија Мултимедија на Високој техничкој школи, ускоро ћу надам се и дипломирати. Кад треба нешто да „трпи“ ја скратим спавање. Сада посебно имамо више обавеза јер смо у финалу такмичења „Ја имам таленат“. Кореографије вежбамо свакодневно и ту нам помаже наш другар Иван који се раније бавио плесом. Овај вид спорта је све популарнији. Данас скоро у сваком месту постоји сличан клуб, а и ми имамо све више пратилаца на фејсбуку (https://www.facebook.com/BarStrongUlicniTrening) и инстаграму    (https://www.instagram.com/barstrong_official).

Приказ уличног тренинга у дворишту Високе техничке школе струковних студија у Новом Саду: Видео: Жељко Савић
https://www.facebook.com/BarStrongUlicniTrening/videos/1717582664925982/

Млади из тима „BarStrong“ постали су запажени не само у граду где има се све већи број младих новосађана прикључује на бесплатним тренинзима, већ и учешћем на разним другим догађајима. Своју популарност често користите у хуманитарне сврхе, тако треба напоменути да су организовали неколико хуманитарних турнира од којих су сва прикупљена средства донирали деци из Дечијег села у Сремској Каменици, девојчици Теодори која болује од леукемије, а учествовали су и у акцији „Спортом против дијабетеса”

Срђан Арсеновић: Тако је, учествујемо на много такмичења. Иако немамо свој терен, данас би нам требало и мање складиште за све пехаре и награде. Новац од награда и потенцијалних спонзора планирамо да уложимо у прављење терена за уличне спортове у Новом Саду. У овој идеји имамо подршку суграђана који су чак организовали петицију  која је предата градским институцијама. Иначе, све наше акције и тренизи су бесплатни, најчешће најавимо на фејсбуку у ком парку ћемо који дан вежбати и сви су добродошли.

Трудите се да својим деловањем покажете младима да се слободно време може искористити здраво и корисно. Да се вредан рад исплати показује и пажња која је уследила.

Срђан Арсеновић: У тиму све сами радимо: дизајн, монтажа видео клипова, организација, … Запазио нас је познати креатор Бата Спасојевић, тако да смо учествовали на његовој модној ревији, где је посебно за нас било постављено вратило на писти, а приметио нас је и продуцентски тим, светског такмичења „Ја имам таленат“ и позвао да се појавимо и покажемо своје вештине. Сада смо у финалу. Позивамо да нас пратите у четвртак 1. јуна 2017. године и пошаљете глас за нас.

Приказ наступа у емисији „Ја имам таленат“ на телевизији Пинк:
https://www.youtube.com/watch?v=w7P3YORIL4w

Ови млади момци и девојке из клуба „BarStrong“ добар су пример да се и без великих средстава може успети. Како наш саговорник, Срђан Арсенић и наводи: „Важно је да млади знају да се добро организују, ускладе обавезе и имају циљ коме теже“. Срђан и његови пријатељи позивају вас да размишљате здраво, јер за то нису потребни термини у теретанама и  бројни изговори.

Текст: Варвара Лазаревић
Фотографије: Архива клуба „BarStrong“

Изложба студената примењене фотографије

12.06.2015 године у Галерији фото кино и видео савеза Војводине отворена је изложба студената примењене фотографије Високе техничке школе струковних студија у Новом Саду. Студенти су показали неке од својих најбољих радова из области фотографије и кроз њих стечена како техничка тако и естетска знања из ове области. Настале фотографије рађене су у примењене сврхе. Реализацију задатих естетских изазова приказали су кроз све жанрове фотографије, чиме су додатно истакли како све врсте фотографије и разноликост приступа фотогафији могу бити коришћени у различитим браншама као неопходно средство визуелне комуникације.

Ментор: мр Сибила Петењи-Арбутина

 1. Анастасија Ракић
 2. Лана Марковић
 3. Андреа Новак
 4. Марина Блашковић
 5. Бојан Јанковић
 6. Милана Цвркотић
 7. Бојан Павловић
 8. Милана Савановић
 9. Доротеа Санто
 10. Милан Милинков
 11. Драган Клем
 12. Мина Караџић
 13. Драган Куцурић
 14. Ружица Бербер
 15. Емилија Кодермац
 16. Страхиња Почетак
 17. Марина Геци
 18. Тијана Недељковић
 19. Момир Јокић
 20. Бранка Владић
 21. Катарина Ранчић
 22. Ђорђе Ђурђевић

Изложба фотографија Изложба фотографија Изложба фотографија Изложба фотографија

Катарина Ранчић Мина Караџић Милана Савановић Милана Цваркотић Емилија Кодермац Лана Марковић Бранка Владић Анастасија Ракић Момир Јокић Милан Милинков Доротеа Санто Ђорђе Ђурђевић Тијана Недељковић Бојан Јанковић Андреа Новак Ружица Бербер Марина Блашковић Бојан Павловић Марина Гаци Страхиња Почетак