ГОДИШЊА ИЗЛОЖБА СТУДЕНАТА ГРАФИЧКОГ ОДСЕКА ВИСОКЕ ТЕХНИЧКЕ ШКОЛЕ СТРУКОВНИХ СТУДИЈА У НОВОМ САДУ

У складу са мерама Владе Репубике Србије и увођењем ванредног стања у циљу
спречавања вируса КОВИД-19 , графички одсек Високе техничке школе струковних студија донео је одлуку да трећу по реду Годишњу изложбу студентских радова
у школској 2019/2020. години презентује путем виртуелне/електронске изложбе.

У период од 01.-10. јуна 2020. године, радови студената у десет категорија
презентовани су на инстаграм страници графичког одсека, инстаграму и
фејсбуку школе.

У оквиру овог пројекта презентовано је селектованих око 100 радова студената
графичког одсека Високе техничке школе струковних студија у Новом Саду.
Селекцију радова извршили су професори/предавачи мр Каролина Мудрински, мр
Сибила Петењи Арбутина, мр Срђан Димитров и мр Петра Балабан. Они су уједно
сачињавали и жири који је одабрао најбоље радове у свим категоријама.
Координатор пројекта је проф.др Биљана Гемовић, а технички реализатор –
сарадник у настави Дарко Томаш.

Своју креативност и техничко знање студенти су приказали кроз радове из
плаката, графичког дизајна, амбалаже, књижног и новиског дизајна, цртежа,
сигнума, примењене фотографије и  дизајна индустријских производа .
На изложби је приказан широк спектар могућности у креативном изражавању, као
и велика способност студената Високе техничке школе струковних студија, да
све своје идеје реализују уз помоћ стручног професорског кадра школе.

Детаљније информације о изложби и награђеним радовима прочитајте ОВДЕ.

Систематски преглед студената III године

Обавештавамо вас да ће се обавезни систематски прегледи студената III године обавити од 12.06.2020. године у Заводу за здравствену заштиту студената Нови Сад, улица др. Симе Милошевића бр.6 (у Кампусу).

Прегледи се заказују позивањем на број телефона:  021/4870-571, а на сајту Завода за здравствену заштиту студената (www.zzzzsns.co.rs) дата су детаљнија обавештења.

Превентивни прегледи су за студенте од великог значаја због очувања и унапређења здравља, раног откривања хроничних незаразних и заразних болести и представља моралну обавезу сваког појединца.

thermometers-on-white-surface-3873174

ГОДИШЊА ОНЛАЈН ИЗЛОЖБА СТУДЕНТСКИХ РАДОВА

plakat_instagram_final

Позивамо студенте, запослене, будуће студенте и пријатеље Високе техничке школе струковних студија у Новом Саду да у период од 01. До 10. јуна 2020. године, путем друштвених мрежа Инстаграм gid_vtsssnsvts_ns и Фејсбук прате онлајн изложбу.

Трећа годишња изложба приказаће око 100 најбољих студентских радова студената графичког одсека  Високе техничке школе струковних студија у Новом Саду.

Сваког дана биће презентовани најбољи радови из следећих области: 01. јун – плакат; 02. јун – графички дизајн; 03. јун – амбалажа; 04. јун – књижни и новински дизајн; 05. јун – примењена фотографија; 06. јун – цртеж; 07. јун – сигнум; 08. јун – портфолио.

Објава награђених радова – 10.06.2020.год.

СВЕЧАНА ДОДЕЛА ДИПЛОМА 60-ОЈ ГЕНЕРАЦИЈИ СТУДЕНАТА ВИСОКЕ ТЕХНИЧКЕ ШКОЛЕ СТРУКОВНИХ СТУДИЈА

Висока техничка школа струковних студија у Новом Саду свечано је обележила доделу диплома 60-е генерације студента 24. јануара 2020. године.

Дипломе су додељене студентима основних, специјалистичких и мастер студија.

У школској 2019/2020. години диплому струковних студија и титулу струковног инжењера стекло је 288 студената на основним, 66 на специјалистичким и 37 студената мастер студија.

Овом приликом награђени су и најбољи студенти. Помоћник директора за наставу, др Саша Спаић, уручио је награде за успешан рад и најбољи просек на свом одсеку следећим студентима: Анђелија Николић (најбољи мастер студент), Александар Кратуњац (најбољи студент специјалистичких студија), Иван Матић (најбољи студент основних студија машинства), Никола Андрић (најбољи студент основних студија електротехнике), Андреа Патаки (најбољи студент основних студија графике) и Тамара Рашевић (најбољи студент основних студија заштите).

Након доделе диплома уприличен је пригодан Коктел.

DSC_7717 DSC_7733DSC_7741 DSC_7747 DSC_7752

SLA_8771DSC_7562DSC_7568DSC_7571DSC_7777DSC_7690DSC_7789 SLA_8818 SLA_8807 SLA_8797

СВЕЧАНО ОБЕЛЕЖАВАЊЕ 60 ГОДИНА ВИСОКЕ ТЕХНИЧКЕ ШКОЛЕ СТРУКОВНИХ СТУДИЈА У НОВОМ САДУ

Поводом 60 година Високе техничке школе струковних студија у Новом Саду, 23. децембра 2019. године, одржана је свечаност у част тог јубилеја. Званице су имале прилику да обиђу нове наставничке кабинете и лабораторије школе.

Школа је почела са радом давне 1959, као Виша машинска школа, а данас је акредитована са својих 10 студијских програма на основним и 2 студијских програма на мастер струковним студијама. На прослави јубилеја приказани су резултати вишедеценијског рада, а 14 хиљада дипломираних студената, говори о заинтересованости студената за високо образовање и стручно усмерење ка техничким наукама.

Према речима проф. др Бранка Савића, директора Школе, у складу са Болоњским системом у Високој технишкој школи се образује више од 1.700 студената годишње, што је чини највећом техничком школом у Србији, по броју студената.

„За шездесет година постојања из Школе је изашло 14.000 дипломираних студената и велики број студената који су завршили мастер и специјалистичке струковне студије. То су данас успешни привредници који раде у својим или државним предузећима, захваљујући компетенцијама које су стекли у овој Школи“, нагласио је директор Савић.

Међународна сарадња, конгресне активности, као и отварање нових просторија и лабораторија, говоре о тежњи за побољшање студијских програма и успешног вишедеценијског рада ове високошколске установе.

Проф. др  Зоран Милошевић, Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност, присуствовао је обележавању овог вредног јубилеја и том приликом посебно истакао: „10 студијских програма на основном студију и два на мастер студијама, ту је и 1700 студената, једна завидна међународна сарадња конгресна активност све су то елементи који говоре да се размишља о будућности“.

Овом приликом уручене су захвалнице за дугогодишњу успешну сарадњи Влади АП Војводине и Покрајинском секретаријату за високо образовање и науноистраживачку делатност.

Школа поседује савремену опрему, најновија наставна средства, лабораторије и литературу неопходну за квалитетан и успешан рад студената, предавача и професора. Студенти током трогодишњег школовања и инжењерске праксе у току целог шестог семестра стичу практична знања из круга изабраних, најквалитетнијих предузећа са којима Школа има уговорену сарадњу.

Висока техничка школа учествовала је на великом броју међународних пројеката на којима су размењивана искуства и информације.

DSC_6491SLA_8532  SLA_8549 SLA_8622 SLA_8633 SLA_8645 SLA_8671

ГОДИШЊА ИЗЛОЖБА СТУДЕНАТА ГРАФИЧКОГ ОДСЕКА ВИСОКЕ ТЕХНИЧКЕ ШКОЛЕ СТРУКОВНИХ СТУДИЈА У НОВОМ САДУ

У период од 16-19. маја 2019. године, у изложбеном простору Свилара – културна станица одржана је друга Велика годишња изложба где је представљено преко 250 радова студената графичког одсека и професора Високе техничке школе струковних студија у Новом Саду.

На изложби су представљени радови из области визуелних комуникација, цртања, графичког дизајна, дизајна индустријских производа, фотографије и амбалаже.
Приказан је широк спектар могућности у креативном изражавању којим се потврђује високи квалитет приказаних радова. Селекцију радова извршили су професори/предавачи мр Каролина Мудрински , мр Сибила Петењи Арбутина , мр Срђан Димитров и мр Петра Балабан.
Студенти су сопствени приступ у решавању проблема приказали кроз јасну индивидуалност у изложеним радовима, а своје креативно и техничко знање потврдили су кроз визуелни приказ, као што је сигнум, пиктограм, фотографија, илустрација и амбалажа.
Електронски каталог изложених радова може се погледати на следећим линковима:
Презентација 1
Презентација 2

О изложби и радовима су говорили професор др Бранко Савић, директор школе, др Биљана Гемовић, шеф графичког одсека и предавач мр Каролина Мудрински .
Годишња изложба графичког одсека завршена је свечаном доделом награда у КЦ Свилара, а тим поводом директор Школе, проф. др Бранко Савић изразио је задовољство због одржавања друге годишње изложбе и додао да је спој теорије и праксе један од водећих циљева наше образовне установе.

Додељене су награде студентима који су представили најбоље радове:

  • награду за цртеж Екатарина Жујкова,
  • награду за индустријски дизајн Ђурђина Домазет и Саша Чаталинац,
  • награду за пиктограм Никола Пантић,
  • награду за плакат и дизајн амбалаже Бранимир Стаменић,
  • награду за фотографију Андреа Патаки
  • Похвала за сигнум добио је Огњен Петковић,
  • Похвала за илустрацију Николина Вуковић и
  • Похвала за истраживачки рад на специјалистичким студијама Дарко Томаш.

Шеф графичког одсека др Бијана Гемовић истакла је важност ове манифестације као прилике за промоцију и афирмисање стручног рада студената и професора у пракси, као и сарадња са привредним субјектима који у кадру и студентима Високе техничке школе струковних студија у Новом Саду препознаје квалитет.
Предавач мр Каролина Мудрински нагласила је да је нови студијски програм Дизајн индустријских производа један такав смер у Војводини и кадар Школе се труди да га максимално развије и промовише.
Цео догађај на велико задовољство присутних употпунили су и наши студенти, студенти графичког одсека, Теодора Влаховић и Бранимир Стаменић са музичким наступом.
На изложби је приказан широк спектар могућности у креативном изражавању, као и велика способност студената Високе техничке школе струковних студија , да све своје идеје реализују уз помоћ стручног професорског кадра школе.

Пројекат ПАМЕТНА КУЋА

Студенти Високе техничке школе струковних студија у Новом Саду: Захарије Златанов, Воја Малетин, Давор Дердић, Јожеф Данијел, Драган Ђурђевић и Александар Раковић под менторством професора др Боже Илића и асистената Наташе Петровић и Небојше Андријевића направили су модел паметне куће као ново наставно средство. Предвиђено је коришћење модела паметне куће на предметима: електричне инсталације и осветљења, елементи аутоматизације, сензори и актуатори, превентивна заштита од пожара… У видеу је приказан начин функционисања модела паметне куће уз објашњење  шта су све студенти направили, као и који су даљи планови за надоградњу модела у коме ће учествовати студенти наредних генерација на студијским програмима електротехнике и информационих технологија.

Наш циљ је да све студенте укључимо у овај програм и на тај начин имплементирамо smart технологије у свакодневни живот. Са студентима студијских програма машинства и друмског саобраћаја радићемо на развијању паметних семафора, бројача учесника и мерача брзина као и обраде података data mining техникама.

Платформе на којима ћемо се ослањати су arduino и raspberry pi, као наприступачнијим решењима SoC технологија, које имају широк спектар примене и употребе великог броја сензора, шилдова и веома лаку прилагодљивост потребама.

Циљ је да студенти развију свест о широкој примени модерних технологија у проналажењу решења за свакодневе проблеме, спајањем различитих приступа и технологија, што је и циљ инжeњерске струке коју желимо да студенти науче у нашој школи.

Додела сертификата полазницима бесплатног курса професионалног усавршавања – Лична заштитна опрема ватрогасаца – спасилаца

Висока техничка школа струковних студија у Новом Саду организовала је курс Лична заштитна опрема ватрогасаца-спасилаца као део Ерасмус+ пројекта Знање за отпорно друштво (Knowledge for resilient society, K-FORCE да би се и на овај начин указало на значај превентивног деловања код катастрофалних догађаја и пожара, и квалитетне заштите оних који у таквим ситуацијама наступају у првим редовима како би помогли угроженима.

Овај курс је заснован на предмету Лична заштитна опрема који се изучава на струковном мастер програму Инжењерство заштите. Програм курса су осмислили и наставу извели др Душан Гавански, професор наше Школе, инж. Љубица Крњаић, дугогодишњи секретар Ватрогасног савеза Новог Сада, и дипл. инж. Мирослав Остојић, заменик команданта Ватрогасне бригаде Новог Сада. Полазници су били припадници добровољних ватрогасних друштава и лица која се баве безбедношћу и ватрогаством запослена у предузећима.

Фотографије са курса професионалног усавршавања Моделовање евакуације

Моделовање евакуације је један од три курса који Висока техничка школа струковних студија у Новом Саду организује у оквиру Erasmus+  пројекта Знање за отпорно друштво (Knowledge for resilient society, K-FORCE) са циљем да се подигне свест о значају организованог превентивног деловања за случајеве катастрофалних догађаја и пожара.

СТУДЕНТИ НА СИМПОЗИЈУМУ S-FORCE 2018.

Висока техничка школа струковних студија из Новог Сада учествује на трогодишњем међународном пројекту из програма Европске уније ЕРАЗМУС+, под називом Знање за отпорно друштво (Knowledge for Resilient Society), или скраћено K-FORCE. Ове године је у оквиру пројекта организован Симпозијум S-FORCE, на коме су представљени студентски радови са високошколских установа које су на пројекту, а то су универзитети из Словачке, Шведске, Данске, Албаније, Македоније, Босне и Херцеговине, и као носилац пројекта, Универзитет из Новог Сада, док је наша Школа партнер број 2.

Четворо студената са Одсека заштите, Драгана Придрашки, Дијана Габрић, Огњен Андулајевић и Ђорђе Бајчић, и асистенткиња Весна Маринковић припремили су пет радова на теме из заштите од катастрофалних догађаја и пожара. Студенти су уз помоћ својих професора-ментора, Весне Петровић, Верице Миланко и Бранка Бабића, преточили резултате својих завршних радова у радове за овај догађај, који се налазе у Зборнику Симпозијума. Два рада су излагана усмено, а три су представљена у оквиру постер-секције на првом дану Симпозијума, 28.09.2018, у свечаној сали Факултета техничких наука у Новом Саду.

Наредни дан, 29.09.2018, био је посвећен радионици о три теме – критична инфраструктура, подизање свести о заштити од пожара, и управљање ризиком од поплава. Радионицу је водила организација Европски омладински парламент кроз три типа активности: изградња тимова, рад у комитетима, и генерална скупштина.

У наставку, ево утисака једног од непосредних учесника Симпозијума S-FORCE, студента струковног мастер програма Инжењерство заштите, Огњена Андулајевића:

„Први дан Симпозијума који  је одржан на ФТН-у  протекао је у излагању радова  студената на мастер и докторским студијама као и професора-ментора. Сваки презентовани научни рад је пружао веома конкретна и могућа решења за поље којим се бави у оквиру области управљања ризиком од катастрофа и заштите од пожара.

Другог дана смо се преместили у нашу Школу. Тај дан је био посвећен обрађивању тема на начин како то ради Европски омладински парламент. Методолошке игре упознавања и концепт „тим билдинга” за мене су биле ново искуство, али њихов циљ је постигнут – упознали смо се, и могли смо да кренемо са радом на задату тему. А тема коју смо моја група и ја обрађивали  била је крајње интересантна. Бавила се пожаром  у Лондону који се десио 2017. и који је показао да и у земљама које се активно, свесно и савесно баве пословима заштите од пожара могу да се десе пропусти, чему су више склоне земље трећег света.

Групе које су чиниле комитете биле су састављене од студената из свих земаља учесника Симпозијума. Мој утисак је да смо имали одличну комуникацију, и да су то изузетни млади људи са којима је могућа свака сарадња и постизање конкретних решења. У последњој фази рада имали смо задатак да наша решења за проблематику теме изложимо и бранимо кроз дебате, и постављамо питања на теме других учесника. Овај сегмент је осликавао рад Европског парламента и био је за мене такође ново искуство, пуно динамике. Имали смо и прилику да поразговарамо са професорима са факулета учесника у вези са додељеним темама. Из разговора с њима се види да су то  стручњаци са огромним искуством и суштинским познавањем области заштите.“

Све о дводневном међународном студентском Симпозијуму S-FORCE можете наћи на сајту пројекта.