СТУДЕНТИ НА СИМПОЗИЈУМУ S-FORCE 2018.

Висока техничка школа струковних студија из Новог Сада учествује на трогодишњем међународном пројекту из програма Европске уније ЕРАЗМУС+, под називом Знање за отпорно друштво (Knowledge for Resilient Society), или скраћено K-FORCE. Ове године је у оквиру пројекта организован Симпозијум S-FORCE, на коме су представљени студентски радови са високошколских установа које су на пројекту, а то су универзитети из Словачке, Шведске, Данске, Албаније, Македоније, Босне и Херцеговине, и као носилац пројекта, Универзитет из Новог Сада, док је наша Школа партнер број 2.

Четворо студената са Одсека заштите, Драгана Придрашки, Дијана Габрић, Огњен Андулајевић и Ђорђе Бајчић, и асистенткиња Весна Маринковић припремили су пет радова на теме из заштите од катастрофалних догађаја и пожара. Студенти су уз помоћ својих професора-ментора, Весне Петровић, Верице Миланко и Бранка Бабића, преточили резултате својих завршних радова у радове за овај догађај, који се налазе у Зборнику Симпозијума. Два рада су излагана усмено, а три су представљена у оквиру постер-секције на првом дану Симпозијума, 28.09.2018, у свечаној сали Факултета техничких наука у Новом Саду.

Наредни дан, 29.09.2018, био је посвећен радионици о три теме – критична инфраструктура, подизање свести о заштити од пожара, и управљање ризиком од поплава. Радионицу је водила организација Европски омладински парламент кроз три типа активности: изградња тимова, рад у комитетима, и генерална скупштина.

У наставку, ево утисака једног од непосредних учесника Симпозијума S-FORCE, студента струковног мастер програма Инжењерство заштите, Огњена Андулајевића:

„Први дан Симпозијума који  је одржан на ФТН-у  протекао је у излагању радова  студената на мастер и докторским студијама као и професора-ментора. Сваки презентовани научни рад је пружао веома конкретна и могућа решења за поље којим се бави у оквиру области управљања ризиком од катастрофа и заштите од пожара.

Другог дана смо се преместили у нашу Школу. Тај дан је био посвећен обрађивању тема на начин како то ради Европски омладински парламент. Методолошке игре упознавања и концепт „тим билдинга” за мене су биле ново искуство, али њихов циљ је постигнут – упознали смо се, и могли смо да кренемо са радом на задату тему. А тема коју смо моја група и ја обрађивали  била је крајње интересантна. Бавила се пожаром  у Лондону који се десио 2017. и који је показао да и у земљама које се активно, свесно и савесно баве пословима заштите од пожара могу да се десе пропусти, чему су више склоне земље трећег света.

Групе које су чиниле комитете биле су састављене од студената из свих земаља учесника Симпозијума. Мој утисак је да смо имали одличну комуникацију, и да су то изузетни млади људи са којима је могућа свака сарадња и постизање конкретних решења. У последњој фази рада имали смо задатак да наша решења за проблематику теме изложимо и бранимо кроз дебате, и постављамо питања на теме других учесника. Овај сегмент је осликавао рад Европског парламента и био је за мене такође ново искуство, пуно динамике. Имали смо и прилику да поразговарамо са професорима са факулета учесника у вези са додељеним темама. Из разговора с њима се види да су то  стручњаци са огромним искуством и суштинским познавањем области заштите.“

Све о дводневном међународном студентском Симпозијуму S-FORCE можете наћи на сајту пројекта.